Osebergschip. Foto - Dalbera

Wetenschappelijk onderzoek om Vikingschatten te behouden

Rijkelijk versierde Osebergwagen. Foto - Dalbera Onderzoekers van het Museum van Culturele Historie te Oslo bestuderen in samenwerking met het Helmholtz-Centrum te Berlijn een aantal houten Vikingartefacten met behulp van speciale stralingstechnieken. De conservatoren verwachten dat deze methode meer inzicht zal geven in het degradatieproces van de Vikingobjecten die in 1904 bij Oseberg, nabij de fjorden in Oslo, werden gevonden.

De Osebergschat, bestaande uit een aantal belangrijke houten artefacten, is één van de belangrijkste vondsten uit de Vikinperiode en tevens een veel bezochte attractie in Noorwegen. De staat van de objecten gaat echter achteruit: ze dreigen in te storten omdat de houtvezels vergaan. De reden hiervoor is het conserveringsmiddel dat gedurende honderden jaren in Scandinavië is gebruikt en waarmee ook de artefacten zijn behandeld. Conservators en wetenschappers proberen de schatten nu te redden van hun ondergang.

Osebergschip. Foto - DalberaDe meest bekende vondst van de Osebergschat is een goed geconserveerd Vikingschip waarin twee vrouwen lagen begraven. Het schip is destijds niet behandeld met het conserveringsmiddel. De rest van de objecten, waaronder vier rituele sleeën en een rijkelijk versierde wagen, zijn wel met het middel behandeld. Wat ze ooit verstevigde, heeft ze nu poreus gemaakt. 

“Om het degradatieproces tegen te gaan moeten we de chemische processen die veroorzaakt zijn door het conserveringsmiddel heel nauwkeurig analyseren,” aldus dr. Hartmut Kutzke, projectleider en scheikundige aan het Museum van Culturele Historie te Oslo. Met de resultaten van het onderzoek zal gezocht worden naar een nieuwe methode om de artefacten dit maal beter te kunnen conserveren.

Bron: Phys

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's