Eén van de opgegraven munten onder de Westelijke muur van de tempel. Beeld REUTE

Westelijke tempelmuur Jeruzalem pas voltooid na dood Herodes

Eén van de opgegraven munten onder de Westelijke muur van de tempel. Beeld REUTEIsraëlische archeologen hebben eeuwenoude munten opgegraven nabij de Westelijke muur - ook wel de Klaagmuur - in Jeruzalem. Door de vondst wordt de theorie dat de tweede tempel in Jeruzalem gebouwd is door koning Herodes de Grote verworpen. De muren zouden pas gemaakt zijn na zijn dood.

De munten dateren tot ca. 15 na Christus. Ze zijn gevonden in Joodse rituele baden  aan de voet van de Westelijke muur van de tempel, welke in 70 na Christus vernield werd. Tot nu toe dachten experts dat de Romeinse koning de tempel had laten bouwen en dat deze afgewerkt was voor zijn dood, rond 4 voor Christus.

De rituele baden werden gevonden onder de funderingen van de Westelijke muur. Omdat de munten gedateerd zijn tot 15 na Christus, zou de vondst aanduiden dat Herodes al gestorven was toen de muren werden gebouwd.  “Toen we de munten vonden die dateren tot twintig jaar nadat Herodes dood was, begrepen we dat hij niet dit gedeelte van de muur heeft laten bouwen,” aldus Eli Shakoun, archeoloog van de Israel Antiquities Authority en leider van de opgraving.

Een model van de tempel van Herodus.Bovendien konden de archeologen na onderzoek bevestigen dat de constructie van de muren minstens 40 jaar in beslag heeft genomen, langer dan aanvankelijk werd gedacht. Herodes de Grote leefde van 73 voor Christus tot 4 na Christus en was een vazalkoning onder het Romeinse Rijk. Ook was hij de heerser over Palestina toen Jezus Christus werd geboren. De bouw van de tempel wordt door de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus als ‘het grootste project’ ooit genoemd.

Bron: Reuters

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's