Geen foto

West-Europeanen vermoedelijk verwant aan Toetankhamon

Toetankhamon en West-Europeanen zijn mogelijk verwant aan elkaar.Ongeveer de helft van alle West-Europeanen delen voorouders met die van de Egyptische farao Toetankhamon. Dat maakte een team van genetici in Zwitserland bekend. Het team reconstrueerde het DNA-profiel van de farao en vergeleek dat met het DNA van hedendaagse bevolkingen.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat Toetankhamon, die 3.000 jaar geleden op negenjarige leeftijd de troon besteeg, toebehoorde aan een genetische profielgroep waar ook meer dan vijftig procent van alle hedendaagse mannen in West-Europa toebehoren. Dat zou suggereren dat ze dezelfde voorouders hadden.

Zo bleek dat zeventig procent van de Spaanse mannen en zestig procent van de Franse mannen in dezelfde genetische groep hoorden als de farao, terwijl maar één procent van de Egyptische mannen binnen die groep viel. Het DNA van Toetankhamon komt bovendien 99,6 procent overeen met dat van West-Europese Y-chromosomen.

De informatie is afkomstig van gelekte resultaten van Toetankhamons DNA. De Egyptische raad van antiquiteiten weigert vooralsnog de DNA resultaten officieel bekend te maken. De informatie is echter al via een documentaire op Discovery Channel aan het licht gekomen. De documentaire is hier te zien (of hier op Youtube) en toont op 1:53 de geprinte resultaten van het DNA-onderzoek. Voor een uitleg over de resultaten die verschijnen, lees dit artikel op Live Science.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's