Geen foto

Wederom grote Britse muntschat ontdekt

Muntschat gevonden in Staffordshire, UK. Fotograaf: Helen in WalesIn de Britse regio Staffordshire is een grote Romeinse muntschat gevonden. Het betreft een collectie van 242 zilveren munten uit de 1e en 2e eeuw. De vondst werd gedaan door metaaldetectorfanaat Scott Heeley. Experts noemen het de meest spannende vondst sinds de ‘Staffordshire schat’, de grootste schat van Angelsaksisch goud die ooit werd gevonden.

Wetenschappers van het British Museum zijn de waarde van de tweeduizend jaar oude schat nog aan het onderzoeken. “We krijgen jaarlijks redelijk veel meldingen van gevonden muntschatten, maar dit is wel een hele mooie vondst,” aldus Ian Richardson, die de registratie doet van meldingen van muntschatten bij het British Museum. Op ten minste één van de munten staat het hoofd van Romeins politicus en generaal Mark Anthony, een goede vriend van Julius Ceasar.

Vinder Heeley is heel trots op zijn vondst. “Wat ik het leukste vind, is dat ik een stukje geschiedenis heb gevonden,” aldus Heeley. “Door de modder leken het eerst chocolademunten, maar toen ik mij realiseerde wat ik had gevonden, ging mijn hart wel sneller kloppen. Bij iedere hand aarde die ik uit het gat haalde, kwamen er meer munten tevoorschijn.

Bron: Archaeology Newsnetwork

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's