Webatlas brengt 5000 jaar Griekse keramische industrie in kaart

We kennen allemaal de beroemde Griekse vazen. Dergelijke keramische producten waren een belangrijk deel van het dagelijkse leven in Griekenland. Van serviesgoed tot parfumflesjes en dakbedekking. Alle vondsten van de ovens waarin die gemaakt werden, staan nu in de Web Atlas of Ceramic Kilns in Ancient Greece.

Dat de Grieken aardewerken voorwerpen voor zo veel zaken in het dagelijks leven gebruikten, wees er volgens archeologen op dat de keramische industrie wijd verspreid was in het oude Griekenland. De Universiteit van Arizona heeft een database gemaakt van alle plekken waar resten van de aardewerkindustrie zijn gevonden. Zo ontstond een 'kaart' van vijfduizend jaar Griekse keramische industrie. Daarbij baseerden de makers van de database zich op opgegraven ovens, zogeheten kilns.

Database gesorteerd op Kilns

Met de database hopen archeologen dat het in de toekomst makkelijker wordt nieuwe vindplaatsen te dateren. Door bepaalde kenmerken van de opgegraven resten te vergelijken met de database, zou het dateren van de pottenbakkerswerkplaatsen makkelijker gaan. De database is gesorteerd op kenmerken zoals de locatie, het type, de grootte van de kiln, maar natuurlijk ook de datering. Daarnaast biedt de database snelle toegang tot de literatuur die naar aanleiding van de vondst van een kiln verschenen is.

Volgens de makers van de Universiteit van Arizona heeft de database nog een belangrijke functie. Veel van de kilns zijn opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden. Dat betekent dat ze inmiddels zijn verdwenen omdat er huizen of wegen overheen zijn gebouwd. De gegevens in de database zijn de laatste gegevens die nog over die kilns beschikbaar zijn.

Database meer dan een lijst

Dat maakt de database volgens de makers meer dan een lange lijst met gegevens en een aantal stippen op een landkaart. Doordat de database de mogelijkheid biedt om bepaalde gegevens aan elkaar te koppelen, kunnen ook meer complexe vraagstukken over de Griekse keramische industrie worden opgelost, zo denken zij. Door de juiste gegevens aan elkaar te koppelen, zouden bijvoorbeeld ook de handelspatronen van de aardewerkindustrie zichtbaar kunnen worden. Dat is dan ook weer bruikbare informatie voor historici.

De Web Atlas of Ceramic Kilns in Ancient Greece is hier te raadplegen. 

Bron: Phys.org

Afbeelding: Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's