Was er Romeins leven in Oudewater?

Oudewater denkt iets zekerder te zijn dat er vroeger Romeins leven was. Na de vondst van een Romeinse munt, meldde de gemeente Oudewater in een persbericht dat er Romeins leven was. archeoloog Herman van Eijk, Vinder van de munt en heeft volgens RTV Utrecht zijn twijfels.

Onduidelijkheid Romeins leven

De door Van Eijk gevonden munt is een sestertie, een munt die gebruikt werd tussen 23 voor Chr. en 275 na Chr. In die tijd was de munt waardevol genoeg om enkele broden mee te kopen. Herman van Eijk vond de 3 centimeter grote munt vorige week. De gemeente Oudewater omschreef de vondst op vrijdag als 'tastbaar bewijs' dat er Romeinen woonden in het oudste deel van Oudewater. Van Eijk houdt een slag om de arm. Tegen RTV Utrecht vertelde hij dat het net zo goed kan gaan om een Romein die bij het passeren van Oudewater een munt verloor. En dat hoeft volgens hem niet eens in de Romeinse tijd te zijn gebeurd.

Twijfels over de sestertie

Ook historicus Lex Albert heeft zijn twijfels over Romeins leven. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat het gebied rondom Oudewater vooral moeras moet zijn geweest en dat er hier en daar wat hutjes stonden. Ook hij zegt dat het kan gaan om een Romein die het muntje is verloren. "Maar dan is het nog steeds een mooi verhaal", doelt Albers op de historie van Oudewater.

Zoeken naar meer bewijs Romeins leven

Vaak liggen vondsten vrij diep onder de grond, maar het muntje lag vlak onder het maaiveld. Volgens Van Eijk komt dat omdat de munt is meegekomen met de sloop van een gereformeerde kerk in de jaren zeventig. Ondanks twijfels is Van Eijk er persoonlijk van overtuigd dat de Romeinen in Oudewater hebben gewoond. Binnenkort hoopt hij meer bewijs te vinden. Om die reden wil hij de exacte vindplek van de munt niet verklappen.

Munt in stadsmuseum Oudewater

In Oudewater zijn er eerder vondsten gedaan die wijzen op Romeins leven, maar helemaal zeker is dat niet. Eerder werden botresten en verbrande resten gevonden. De munt, die vanaf 2017 in het stadsmuseum van het stadshuis in Oudewater te zien is, kan een nieuw stukje bewijs zijn.

 
Bronnen
oudewater.nl Munt gevonden
rtvutrecht.nl Romeinen in Oudewater

Afbeelding
wikipedia.org Sestertie

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's