Wandelaar treft 9600 jaar oude schedelresten aan op Maasvlakte.

Wandelaar treft 9600 jaar oude schedelresten aan op Maasvlakte

Wandelaar treft 9600 jaar oude schedelresten aan op Maasvlakte.Op 24 januari 2014 maakte het Havenbedrijf Rotterdam bekend dat een wandelaar uit Oostvoorne recentelijk twee schedelstukken van 9600 jaar oud heeft gevonden op het Maasvlaktestrand. Het betreft één van de oudste Homo-Sapiens vondsten in Nederland.

Prehistorische schedelresten Maasvlakte

De fragmenten die zijn gevonden zijn onderzocht door de Universiteit van Amsterdam. Deze heeft na skeletonderzoek geconcludeerd dat de stukken afkomstig zijn uit de rechterzijkant van de schedel, tussen oor en oog. Daarnaast heeft de Universiteit van Groningen zich gebogen over de leeftijd van de fragmenten. De resten zijn 9600 jaar oud en afkomstig van een volwassen mens.

Verplaatsing kustlijn

De vondst is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bewijs dat 9600 jaar geleden het westen van Nederland, waar nu de zeebodem is, bewoond was. Tussen 8000 en 9000 voor Christus vond een verschuiving in de kustlijn plaats. De mensen die in het gebied leefden woonden in jachtkampen in hoger gelegen rivierduinen om zich op die manier tegen overstromingen te beschermen. Tijdens de aanleg van de Maasvlakte zijn al eerder vondsten gedaan van de vroegere bewoners van dit gebied. Het ging hierbij onder meer om vuurstenen werktuigen, verbrand bot en visgraten.

Mensen die in dit gebied archeologische vondsten doen kunnen deze laten onderzoeken. De fossielen worden gedateerd en getermineerd. De vondst wordt opgestuurd met een foto van de vindlocatie. Vervolgens krijgt de vinder bericht met de leeftijd van de vondst. De vondsten kunnen zelfs helpen om bestaande theorieën over de vroegere bewoners te bevestigen en om nieuwe theorieën te ontwikkelen.

Bron: Ad.nl

Meer lezen