Geen foto

Vuurklokken gevonden tijdens archeologische opgraving

Vuurklokken beschermden een huis van uitslaande vlammen uit de open haard.In Eindhoven in de woonwijk Blixembosch zijn scherven van zogeheten vuurklokken gevonden. Volgens archeoloog Nico Arts zijn zulke klokken nog nooit eerder in Brabant gevonden. Ook werden er talloze sporen van een nederzetting uit de bronstijd gevonden.


Het onderzoek, dat voorafging aan een de bouw van een woonwijk in Blixembosch, werd uitgevoerd tussen 19 april en 21 juli. Het werd uitgevoerd door het Archeologisch Centrum van de gemeente Eindhoven. De opgravingen leverden aanvankelijk 905 sporen op die als archeologisch waardevol werden beschouwd, aldus archeoloog Nico Arts.

“In dit gebied, waar nu het knooppunt Ekkersrijt ligt, hebben we drie jaar geleden een grote nederzetting uit de bronstijd opgegraven, uit de periode van 1.500 tot 800 voor Christus,” aldus Arts. “Dat was toen de grootste van Nederland die ooit gevonden is. Maar die blijkt nu nog groter te zijn. Bovendien zijn we op een ‘bonus’ gestuit, namelijk een huisplaats uit de veertiende eeuw.”

De klokscherven werden tijdens de opgraving van die nederzetting gevonden. Vuurklokken werden vroeger over een vuur of open haard geplaatst, om zo de kans op brandgevaar te verkleinen als het gezin ging slapen.

Arts geeft aan dat resten uit die tijd normaal gesproken onder huidige dorpskernen liggen. De vondst van de nederzetting zou daarom opmerkelijk zijn. “Deze woonplaats is maar een korte tijd bewoond geweest – we schatten zo’n vijftig jaar – en toen verlaten.”

[video:http://www.youtube.com/watch?v=WHMnCP6Oyo8]

Meer lezen