Geen foto

Vrijwillige archeologen zoeken naar antieke forten in Engeland

Het Castlelaw heuvelfort. Beeld door Scotstarvit via Wikimedia.Archeologen hebben een groep vrijwilligers samengesteld die antieke forten in de Britse en Ierse hooglanden moet lokaliseren. Ze krijgen de taak om bijvoorbeeld stadsmuren, greppels en ingangen te identificeren en te registreren. Aan de hand van deze bevindingen zal een online atlas worden gemaakt waarin al deze monumenten worden gelokaliseerd.

Oudheid

De oudste heuvelforten uit Ierland en Wales zijn ongeveer 3000 jaar oud. Mogelijk werden de meeste forten verlaten met de komst van de Romeinen. Volgens Professor Gary Lock van de Universiteit van Oxford is nog weinig onderzoek gedaan naar de bouw van dergelijke heuvelforten en hoe ze precies gebruikt werden. Volgens Lock werden de forten niet uitsluitend voor militaire doeleinden ingezet. Op basis van reeds gedane bevindingen is al vastgesteld dat men er ook gewassen verbouwde en vee hield. Wetenschappers speculeren zelfs over de functie van sociale ontmoetingsplek, bijvoorbeeld tijdens religieuze festivals of marktdagen.

Online atlas

Behalve vrijwilligers heeft ook het Dorset museum in Dorchester laten weten mee te willen werken aan het project, waar vier jaar voor is uitgetrokken. Het project wordt gefinancierd door de Arts and Humanities Research Council. De online atlas zal gratis toegankelijk zijn op deze website.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken