Geen foto

Vrijwel compleet Romeins mozaïek blootgelegd in noorden Griekenland

Mozaïek van OceanusIn de noordoostelijke Griekse plaats Didymoteicho is in een Romeins badhuis een bijna compleet Romeins mozaïek blootgelegd. Archeologen hebben al 90 van de 140 vierkante meter vloer uitgegraven, die verrassend kleurig blijkt. Het badhuis was onderdeel van een stad die werd gesticht door keizer Trajanus.

Publiek badhuis

Het mozaïek is, volgens de archeologen, in het badhuis aangelegd tussen het tweede deel van de 2e eeuw n.Chr. en het begin van de 3e eeuw. De stad bestond dus al enkele decennia voordat het badhuis werd aangelegd. Het mozaïek dat is gemaakt van glastegels bevat verschillende marine figuren, zoals dolfijnen, zeenimfen, en zeecentaurs. Ook zijn klimopbladeren te zien, die verwijzen naar de god Dionysus. Volgens de archeologen lag het mozaïek in een publiek badhuis.

Verdere blootlegging

Het mozaïek werd blootgelegd in de buurt van de plek waar in 1965 Griekse soldaten per toeval een ijzeren buste van keizer Septimius Severus vonden. Recent stelde de gemeente Didymoteicho geld beschikbaar voor de opgraving. Deze heeft nog wel enkele voeten in de aarde, want muren van latere gebouwen die bovenop het mozaïek zijn gebouwd moeten eerst worden verwijderd. Gelukkig rusten deze muren meestal enkel met een losse steen op het mozaïek, maar op sommige plekken hebben deze het mozaïek wel beschadigd.

Andere mozaïeken

Eerder deze maand werd bij de opgraving van de oude Griekse stad Zeugma in Turkije ook al verschillende mozaïeken gevonden die een zeer rijk kleurbereik bezitten. Deze oude stad, die werd gesticht door een van de generaals van Alexander de Grote in de 4e eeuw v.Chr., staat tegenwoordig voor zeker 80% onder water. De gevonden mozaïeken komen  uit de 2e eeuw v.Chr. Op deze mozaïeken zijn onder andere verschillende muzen te zien en de zeegod Oceanus.

Bronnen: en.enikos.gr, eu.greekreporter.com

Meer lezen
Tijdvakken