Geen foto

Vondsten Tudor schip levert inzicht in 16e-eeuws leven

Onderzoeken op de geraamtes op de Mary Rose leveren nieuw inzicht.De geraamtes die gevonden werden in de Mary Rose, een oorlogsschip van koning Hendrik VIII, geven na onderzoek meer inzicht in het dagelijkse leven in de 16e eeuw. Met name de overblijfselen van boogschutters brachten de onderzoekers tot opmerkelijke ontdekkingen. De Mary Rose zonk in 1545 en werd in 1982 opgedoken.

In het wrak lagen duizenden middeleeuwse voorwerpen en 92 redelijk intacte geraamtes van de bemanning. Volgens historische documenten waren enkele van deze geraamtes van boogschutters. Nick Owen, een biomechanist aan het College of Engineering in de universiteit van Swansea, beweert dat deze skeletten een ‘unieke kans bieden om veranderingen in menselijke skeletten op basis van fysieke activiteiten te onderzoeken’.

De boogschutters uit de Tudor-dynastie stonden namelijk bekend om hun erg zware bogen die veel kracht vergden. “Voor sommige bogen moesten ze hun hele leven oefenen en hadden ze immense kracht nodig,” aldus Owen. “De boogschutters moesten gewichten die opliepen tot 90 kilogram kunnen trekken.”

Omdat de onderzoekers niet wisten welke geraamtes van de boogschutters waren, onderzochten ze de botten van de onderarmen van de skeletten. Dat leverde opmerkelijke inzichten op. “Op één van de skeletten was het oppervlak van het gewricht tussen het onderarm en de elleboog zelfs 48 procent groter dan bij het gewricht van de andere arm,” legt Owen uit.

Stressblessures

Alexzandra Hildred, curator bij de Mary Rose Trust, merkt op dat een wet in de Tudor-dynastie voorschreef dat jongens en mannen dagelijks verplicht boogschieten moesten oefenen. Dergelijke oefeningen zouden geleid hebben tot vervormingen van de gewrichten. “Veel van de skeletten tonen sporen van herhaaldelijke stressblessures aan de schouder en ruggengraat,” aldus Hildred.

De ontdekkingen stelt de onderzoekers in staat om de boogschutters tussen de skeletten te herkennen. Dit bewerkstellen ze door 3D-beelden te maken van de botten om de grootte te vergelijken en verwondingen op te sporen. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de verhalen van de manschappen aan boord te vertellen in het nieuwe Mary Rose museum, dat in de herfst van dit jaar zal openen. Dit is tevens het museum waar het oorlogsschip tentoongesteld zal worden.

Bron: BBC News

Meer lezen