Janskerk Utrecht

Vondst skeletten onder monumentaal pand Utrecht

Janskerk Utrecht Onder een monumentaal pand op het Janskerhof in Utrecht is een bijzondere vondst gedaan. Hier werden 14e- of 15-eeuwse beschilderde grafkelders aangetroffen waar ten minste zeven mensen begraven liggen, waaronder een vrouw die een foetus vasthoudt.

Vondst grafkelders

De kelders werden aangetroffen toen de Universiteit Utrecht de bovensta

ande universitaire  panden wilde verbouwen. De universiteit wil van deze panden een onderwijscentrum voor de rechtenfaculteit maken. Het was al bekend dat op deze locatie tussen 1246 en 1579 het Minderbroederklooster heeft gestaan.

Grafkelders in oud klooster

In november 2013 werd tijdens de renovatie van de panden al een vondst gedaan van onder meer een schedel. De beschilderde grafkelders die nu zijn aangetroffen zijn tevens van grote historische waarde. In de kelders liggen ten minste zeven skeletten, waaronder één van een ongeboren kind. Deze werden aangetroffen in de voormalige kloostergang van het Minderbroederklooster.

Het is ruim een halve eeuw geleden dat in Utrecht een soortgelijke vondst

werd gedaan. Volgens Dolf Muller van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is het niet verwonderlijk dat er op een voormalig kerkhof menselijke resten worden gevonden. Wat volgens hem deze vondst echter zo spectaculair maakt, is het feit dat het beschilderde grafkelders zijn die zich ook nog eens onder een rijksmonument bevinden.

Verder onderzoek grafkelders

Volgens Dolf Muller is de kans groot dat de kelders nader onderzocht worden. De gemeente Utrecht wil hier nog niet veel over kwijt. De afdeling Erfgoed en de Universiteit Utrecht willen in ieder geval samen uitzoeken of het mogelijk is de kelders voor een groot publiek zichtbaar te maken.

Bron: detelegraaf

Meer lezen

Tijdvakken

Landen