Vondst klauwen uit pre-Inca cultuur in graftombe Peru

Vondst klauwen uit pre-Inca cultuur in graftombe Peru

Vondst klauwen uit pre-Inca cultuur in graftombe PeruBij opgravingen in Peru hebben archeologen een tombe gevonden met erin de beenderen van een volwassen man. Bij hem lagen allerlei artefacten begraven waaruit blijkt dat de man een elitestatus bezit. Opvallend aan de gevonden voorwerpen zijn de metalen ornamenten die eruit zien als klauwen van katachtigen.

Vondst graftombe

De edelman stamt uit de pre-Inca gemeenschap de Moche. De Moche was een artistieke gemeenschap die van de landbouw leefde en die tot 800 n.Chr. in Peru leefde. De tombe dateert uit de vijfde eeuw n.Chr. en werd aangetroffen bij de stad Trujillo.

Artefacten in graftombe

De vondsten in de tombe bestonden uit onder meer een koperen scepter, bronzen oorbellen, een masker en keramiek. De archeoloog Santiago Uceda geeft aan dat de scepter voor macht staat, de oorbellen voor status en ook het keramiek typisch was voor de elite.

Tussen de artefacten werden ook metalen ornamenten gevonden die eruit zagen als klauwen van katachtigen. De klauwen waren mogelijk onderdeel van een ritueel kostuum bij ceremoniële gevechten. Bij dergelijke gevechten zou de verliezer worden geofferd en de winnaar zou het kostuum, inclusief de klauwen, mogen dragen.

Bronnen

www.nbcnews.com

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen