Geen foto

Vondst honderd jaar oude foto's

Interieur Scott's Hut op Cape Evans, Beeld door Lin PadghamOp Antarctica is een bijzondere vondst gedaan: in een blok ijs zijn 22 fotonegatieven gevonden van bijna honderd jaar oud.

Vondst in hut

De vondst werd gedaan in een hut van kapitein Robert Falcon Scott door de Nieuw-Zeelandse Antarctic Heritage Trust. De hut staat in Kaap Evans, een kaap op het eiland Ross in de Rosszee bij Antarctica. De negatieven lagen in de donkere kamer van expeditiefotograaf Herbert Pointing. De foto's zijn van het ontdekkingsteam van Ernest Shackleton, de Ross Sea Party, die in 1915 bij de hut aankwam waar zij drie jaar moesten zien te overleven. Van de tien expeditieleden overleefden slechts zeven de zware omstandigheden. 

Onderzoek

De Heritage Trust was bezig met het herstellen van de hut waar de vondst is gedaan. In 2010 vonden zij in dezelfde hut flessen drank van minstens honderd jaar oud. In 2013 troffen zij de negatieven aan. De vondst is onderdeel van de Ross Sea Heritage Restoration Project. Dit project houdt zich bezig met het behoud van vijf historische plekken in het gebied van de Rosszee.

Door de lage temperaturen zijn de hut en de inhoud goed geconserveerd gebleven. De negatieven zaten in een doosje in een blok ijs maar zaten helaas inmiddels onder de schimmel. Deze werden naar Nieuw-Zeeland gestuurd om te ontwikkelen. De negatieven werden digitaal gescand en overgezet naar digitale foto's.

Foto's

Hoewel de foto's enigszins beschadigd zijn, zijn van een aantal negatieven duidelijke beelden tevoorschijn gekomen. Zo staat op één van de foto's Alexander Stevens, hoofd wetenschapper van het team van Shackleton, op het schip Aurora.

Nigel Watson, directeur van de Antarctic Heritage Trust is zeer tevreden over de vondst en roemt hierbij de precisie en toewijding van de teams die zich bezig houden met het conserveren van de hut en de inhoud. 

Bron:
- nzaht.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen