De 15 stenen beelden op hun vindplaats
Proyecto Templo Mayor
Vijftien eeuwenoude beelden gevonden in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan
Thomas van Roijen
Archeologen in Mexico-Stad hebben vijftien stenen beelden gevonden bij de hoofdtempel van Tenochtitlan, de hoofdstad van de Azteken. De mensachtige stenen figuren werden gevonden in een stenen kist en waren waarschijnlijk bedoeld als offers. Aan de hand van de stijl oordelen de archeologen dat de beelden oorspronkelijk afkomstig waren uit het zuidwesten van Mexico, waar ze volgens de archeologen zijn buitgemaakt door de Azteken nadat zij daar een ander volk hadden onderworpen. De beelden komen uit de mysterieuze Mezcala-cultuur waar maar weinig bekend over is.
Azteekse buit
Volgens de archeologen is het een wonder dat de Spaanse conquistadores de beeldjes hebben gemist toen zij de tempel in 1521 plunderden en vernielden. Het gedeelte van de tempel waar de artefacten zijn gevonden stamt uit de regeerperiode van de Azteekse keizer Moctezuma I (1440-1469). De beelden zijn zelf echter nog veel ouder dan die periode.
De Mezcala-cultuur, waarvan de figuren afkomstig zijn, bestond tussen 700 tot 200 v.Chr., ver voordat de Azteken omstreeks 1300 opkwamen als grootmacht in Midden-Amerika. Archeologen denken dat de Azteken Mezcala artefacten als kostbaarheden zagen en ze opgroeven in de huidige Mexicaanse staat Guerrero, waar de Mezcala-cultuur ontstond. Mezcala artefacten zoals de vijftien figuren zijn namelijk vaker gevonden rond Azteekse ruïnes. Sommige van de beelden waren dan ook meer dan 1.000 jaar oud toen zij in handen vielen van de Azteken.
De 15 beelden samen met de andere kostbaarheden
Proyecto Templo Mayor
Tlaloc: god van de regen en landbouw
Van de vijftien figuren, waarvan de grootste 30 centimeter is, beelden er veertien mannen af en één een vrouw. Behalve de beelden lagen er in de kist groene stenen kralen, slakken, schelpen, koraal en twee oorbellen in de vorm van ratelslangen. Aan de hand van verfresten weten de archeolgen dat de Azteken het gezicht van een van de beelden hadden geverfd, zodat hij op Tlaloc leek. Tlaloc was de Azteekse god van de regen en landbouw en speelde een belangrijke rol in de Azteekse religie.
Heel toevallig is dit niet: de hoofdtempel van Tenochtitlan was namelijk gewijd aan Tlaloc en de oorlogsgod Huitzilopochtli. Volgens de archeologen hadden de Azteken de andere beelden ook gekoppeld aan Tlaloc en vormden ze een offer aan de god. Dit verklaart dat er in de kist Azteekse symbolen van water en vruchtbaarheid zijn gevonden, zoals de groene kralen, schelpen en slakken.
Het Azteekse teken voor Tlaloc: god van de regen en landbouw
Publiek domein, via Wikimedia Commons
Over de Mezcala-cultuur, die 2.700 jaar geleden ontstond in de huidige Mexicaanse staat Guerrero, is maar weinig bekend. Onder meer omdat zowel in het verleden als het heden veel Mezcala artefacten werden en worden geplunderd, kan er geen diepgaand onderzoek gedaan worden naar de geschiedenis en tradities achter de vondsten. Ook zijn er tot op heden maar enkele grote Mezcala vondsten gedaan. Opgravingen zoals de beelden in Mexico-Stad, die eveneens zijn geroofd uit hun oorspronkelijke locatie, kunnen ons hopelijk meer vertellen over de verloren Mezcala-cultuur.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!