Geen foto

Vijfduizend jaar oude piramide vernield door vandalen

Piramide bij Caral. Beeld van Hakan Svensson via WikimediaZaterdag 29 juni 2013 is een vijfduizend jaar oude piramide vernield door vandalen op de archeologische site El Paraiso in Peru. De archeologen denken dat twee makelaarsverenigingen hier verantwoordelijk voor zijn. De archeologische site is gelegen in het district San Martin de Porres in Lima. Hier zijn twaalf piramides te vinden over een oppervlakte van vierenzestig hectare.

De piramide

De piramide is zes meter hoog met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter. De vandalen hebben deze op zaterdag vernield met een graafmachine. Hierna hebben ze op en naast de piramide een brand gesticht met het vuilnis op het terrein. De politie kon ingrijpen voor de vandalen nog meer piramides konden vernielen.

Eigendom

Volgens archeoloog Marco Guillén Hugo zitten twee makelaarsverenigingen achter het vandalisme. De  verenigingen Compañía y Promotora Provelanz E.I.R.L en Alisol S.A.C Ambas hebben namelijk eerder gezegd dat zij de eigenaren zijn van de archeologische site. De site is echter eigendom van de staat.

Ruïnes

De archeologische site bevat een van de oudste piramides in Amerika. Hoogstwaarschijnlijk werden deze ruïnes in vroegere jaren gebruikt voor religieuze doeleinden. Ze werden ongeveer twee- tot drieduizend jaar voor Christus bewoond.

Bron: Peruthisweek

Meer lezen
Landen