Geen foto

Viering 200 jaar koninkrijk op de Veluwezoom

Viering ontzet Veluwezoom. Beeld door Stichting Gelderse GeschiedenisEind november 2013 is het 200 jaar geleden is dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. De Veluwezoom speelde daarin een grote rol. Hier woedde namelijk de finale veldslag tegen de legers van Napoleon, waarna de weg open was voor de landing  van Koning Willem I in Scheveningen. Dit  wordt gevierd op zaterdag 30 november en zondag 1 december in Rheden. De festiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Activiteiten tijdens het weekend

Op zaterdag zullen er een aantal gevechten worden nagespeeld in de omgeving van de Veluwezoom. Ook worden er kampementen opgezet voor de legers op landgoed Rhederoord. Het publiek heeft de mogelijkheid die te bezoeken. Om 15.00 is de officiële opening met een grote parade van soldaten voor het landhuis Rhederoord. Hierbij zullen de ‘prins van Oranje’ en ‘Napoleon’ ook aanwezig zijn. De Commissaris van de Koning van Gelderland zal het officiële startschot geven voor het evenement. Ook kan het publiek aanschuiven bij een ‘collishon’, een high tea met de gegoede burgerij uit de 19e eeuw.

Op zondag zijn er vanaf 10.00 uur diverse historische activiteiten te beleven, op het terrein voor het Landhuis Rhederoord die leiden tot de grote veldslag die rond 14.00 uur begint.

Gedurende het hele weekend kan een kijkje worden genomen in het leven van de gegoede burgerij uit de periode 1795-1815. Dit en de rest van de activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Informatie   

Voor meer informatie en speciale VIP tickets kunt u kijken op www.geldersegeschiedenis.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen