Geen foto

Verrotte tanden wijzen op gevarieerd paleolithisch dieet

Jager-verzamelaar uit de steentijd, ca. 1900 door Margareth A. McIntyreIn Noord-Marokko zijn in grotten skeletten aangetroffen met verrotte tanden, veel ervan met gaatjes. Deze slechte gebitten laten zien dat jager-verzamelaars, die ongeveer 15.000 jaar geleden de grotten bewoonden, een meer divers dieet hadden dan voorheen werd gedacht.

Vondst in Grotte des Pigeons

In Noord-Marokko werden de skeletten aangetroffen in de Grotte des Pigeons, een grote grot waar in ongeveer een eeuw tijd ruim honderd opgravingen plaatsvonden. In de grot waren al eerder voorwerpen aangetroffen zoals kralen, waarmee vastgesteld werd dat de grot tussen 80.000 en 10.000 jaar geleden werd bewoond. In 2004 werden nog eens veertien nieuwe skeletten aangetroffen in de grot. 

Gebitten vergelijken

De gebitten van de in 2004 gevonden skeletten werden vervolgens vergeleken met gebitten van skeletten die al in musea lagen. Bij elkaar analyseerden onderzoekers 52 gebitten die tussen de 15.000 en de 13.900 jaar oud zijn.

De uitkomst was dat de jager-verzamelaars die in de grot in Noord-Marokko leefden, een slechte orale hygiëne hadden. Zij hadden last van gaatjes en abcessen die in sommige gevallen delen van de kaak aantastten. Van de 52 setjes van tanden die vergeleken werden, waren er slechts 3 zonder gaatjes.

De reden voor de slechte gebitten ontdekten de onderzoekers toen zij bodemonderzoek in de grot uitvoerden. Daarin werden etensresten gevonden, waaronder zoete eikels. De eikels zaten vol koolhydraten en waren makkelijk op te bergen. De bacteriën die vrijkomen wanneer suiker wordt verwerkt produceren een zuur die de tanden aantasten.

Andere kijk op dieet

Voorheen dachten de meeste wetenschappers dat jager-verzamelaars een koolhydraatarme levensstijl hadden, en dat hun dieet voornamelijk uit proteïnen bestond. Dit onderzoek bewijst dat mensen waarschijnlijk al langer zoetekauwen zijn dan we aanvankelijk dachten. Meer onderzoek moet uitwijzen of deze bewoners van de Grotte des Pigeons een uitzondering op de regel waren.

Bron:

- livescience.com  

Meer lezen
Tijdvakken
Landen