Geen foto

Verrassende vondst legendarische Schipbrug

Schipbrug in DeventerIn Deventer zijn tijdens de graafwerkzaamheden van Ruimte voor de Rivier restanten gevonden van de legendarische Schipbrug. Deze ‘bootjesbrug’ heeft daar van 1600 tot 1948 gelegen en was meer dan twee eeuwenlang de enige IJsselbrug bij Deventer.

Vondst Schipbrug een verrassing

Voorafgaand aan de werkzaamheden hadden de bouwers niet verwacht nog restanten van de brug aan te treffen. De restanten zouden al opgeruimd zijn bij het maken van een aanlegplaats voor het pontje. Ook bij een bodemmeting werd niets aangetroffen. De palen lagen zo diep dat ze pas ontdekt werden tijdens het graven.

Archeologen hebben monsters genomen om te kijken hoe oud de resten zijn. Vanwege onderhoud worden aan zo’n brug regelmatig onderdelen vervangen. In 350 jaar tijd is de brug waarschijnlijk wel twee of drie keer volledig vernieuwd. Het is daarom onwaarschijnlijk dat er resten uit 1600 tussen zitten, maar misschien wel uit een eerdere periode dan de sloop in 1948. Verwacht wordt dat bij verdere graafwerkzaamheden van Ruimte voor de Rivier nog meer palen aangetroffen zullen worden.

[video:http://youtu.be/zwYUAfukJK4]

Strategische waarde Schipbrug

De brug heeft een lange geschiedenis en is eeuwenlang de enige IJsselbrug bij Deventer geweest. Daarmee was het de enige oversteek bij een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Berlijn. De strategische waarde van de brug is in vele oorlogen dan ook duidelijk geweest. De brug en de stad hebben het dan ook zwaar te verduren gehad. Zo ook in de tweede wereldoorlog. Zowel het Nederlandse leger, de Duitsers en de geallieerden hadden het op de bruggen voorzien. Bij geallieerde bombardementen werden ruim 1000 bommen afgeworpen op de IJsselbruggen bij Deventer. In 1948 werd de Schipbrug na 348 jaar trouwe dienst afgebroken.

De Schipbrug had een strategische waarde

Bij het project Ruimte voor de Rivier wordt een deel van de Schipbrug in ere hersteld. Een houten constructie waarop mensen kunnen genieten van de uiterwaarden en het uitzicht op Deventer. Tegelijkertijd is het de aanlegsteiger voor de veerpont naar Deventer. Voor meer informatie over het project Ruimte voor de Rivier klik hier.

Meer lezen