Vernieuwde tentoonstelling over het oude Egypte in het RMO

Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden opent op 18 november de vernieuwde tentoonstellingszalen met de Egyptische collectie. Met deze nieuwe permanente tentoonstelling kun je weer genieten van één van de tien belangrijkste verzamelingen Oud Egyptisch erfgoed ter wereld.

De topstukken van de collectie vormen de leidraad waarmee je als bezoeker door de tentoonstelling gaat. Daarbij kom je als bezoeker ook de ‘oude bekenden’ tegen zoals de grafkapel (mastaba) van Hetepherachet uit Sakkara, de mummiekist van priester Djedmontefanch, het dubbelbeeld van Maya en Merit en de reliëfs van generaal Horemheb.

Thema’s in de vernieuwde tentoonstelling

Elke zaal in de nieuwe tentoonstelling heeft een eigen thema . Van een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte, tot religie, het dodenrijk en natuurlijk de opgraving die het RMO in het Egyptische Sakkara deed.

Ontleed zelf een mummie

Natuurlijk ontbreken ook de mummies niet in de tentoonstelling. En die zijn niet alleen te zien, je kunt ze ook onderzoeken. Met een interactieve applicatie kun je zelf mummies uit de collectie onderzoeken! Via twee touchscreens kan er onder de windsels van de mummie van de priester Ankhhor en van een drie meter lange mummie van een krokodil gekeken worden.

Voor kinderen vanaf 7 jaar komt er ook een speurtocht met Dummie de Mummie bij de tentoonstelling én er is een audiotour die is ingesproken door Klaas van Kruistum.

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's