Geen foto

Verloren Tudor grafmonumenten gereconstrueerd met 3D scans

Hendrik VIIIDeskundigen in Engeland hebben twee onafgemaakte Tudor grafmonumenten na kunnen maken. De grafmonumenten waren destijds bedoeld om namens de Thetford Priory in Norfolk te staan. Uiteindelijk kwamen de graven in de Framlingham Church in Suffolk terrecht. De graven zijn tot eind maart 2014 te bezichtigen in het Ancient House Museum te Norfolk.

De graven werden in opdracht van Thomas Howard , de 3e Hertog van Norfolk, gemaakt. Eén graf was voor hemzelf en één voor zijn schoonzoon: Henry Fitzroy, de buitenechtelijke zoon van de Tudor koning Hendrik VIII en een hofdame in dienst van Catharina van Aragon. Henry Fitzroy, hertog van Richmond, was in 1533 gehuwd met de dochter van Thomas Howard.

Toen de Thetford priorij in 1540 werd ontbonden, waren de graven nog niet af. Sommige delen van de monumenten werden geborgen en later afgewerkt in een andere stijl en met verschillende materialen. Dit gebeurde in de Sint-Michielskerk, Framlingham te Suffolk. Andere delen werden achtergelaten in de ruïnes van de priorij en werden pas eeuwen later herontdekt. De onderzoekers hebben alle stukken samengebracht en hebben dankzij deze stukken, 16e-eeuwse tekeningen, 3D laserscanning en 3D prints de monumenten kunnen reconstrueren naar de monumenten zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren.

Dr. Phillip Lindley van de Universiteit van Leicesters afdeling van Kunstgeschiedenis en Film geeft aan dat de tentoonstelling de gevolgen van de ontbinding van de Thetford Priory en van Hendrik VIII 's poging tot vernietiging van Thomas Howard in beeld brengt. De tentoonstelling is sinds 7 september tot en met 29 maart 2014 te zien in het Ancient House Museum in Thetford, Norfolk. Lindley is verheugd om samen te werken met de curator van het Ancient House Museum, Oliver Bone, en zijn medewerkers. Het museum ligt namelijk maar een paar honderd meter van de plaats waar de priorij 500 jaar geleden begon te werken aan de grafmonumenten.

Bron: Science Daily

Meer lezen