Geen foto

Verloren continent ontdekt onder Indische Oceaan

Het eiland Mauritius (bron Wikimedia Commons - Mohammed Al-Naser)Een groep Noorse wetenschappers heeft tussen India en Madagaskar sporen aangetroffen van een verloren microcontinent. De onderzoekers denken dat het continent ongeveer 85 miljoen jaar geleden in zee verdwenen is.

De wetenschappers kwamen hun ontdekking op het spoor toen zij zand analyseerden op het eiland Mauritius. De zandkorrels bleken mineralen te bevatten die veel ouder zijn dan het eiland zelf, dat gelegen is tussen India en Madagaskar. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat deze mineralen afkomstig moesten zijn van een land dat veel ouder is dan het eiland. Vermoedelijk zijn de oude mineralen aan de oppervlakte gekomen door een recente vulkaanuitbarsting.

De onderzoekers kwamen verder tot de conclusie dat er 750 miljoen jaar geleden een stuk land is losgebroken van een veel groter supercontinent en dat dit microcontinent ongeveer 85 miljoen jaar geleden door de zee is verzwolgen.

Analyse van de dikte van de aardkorst bracht aan het licht dat in bepaalde gebieden de aardkorst onder de zeebodem veel dikker is dan gebruikelijk, wat erop zou kunnen duiden dat er meer delen van het continent tegenwoordig onder de bodem van de Indische Oceaan liggen.

Bron: Nature.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen