Veertienjarige vindt vliegtuigwrak uit Tweede Wereldoorlog

In Denemarken heeft de veertienjarige Daniel Rom resten gevonden van een Duits Messerschmitt vliegtuig bij zijn familieboerderij in Birkelse. Volgens de verhalen van zijn grootvader zou het vliegtuig in november 1944 zijn neergestort. Tot op heden was het vliegtuig niet gevonden, daarom werden de verhalen van zijn grootvader afgedaan als onzin.  

Bf 109 Messerschmitt

Daniel werkte aan een schoolopdracht over de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Vader Klaus Kristiansen maakte grapjes over het oorlogsvliegtuig dat in de tuin zou liggen. Zijn zoon zou als project in de tuin moeten gaan zoeken naar het neergestorte vliegtuig. Dit had de familie al vaker gedaan maar ze hadden het nooit wat gevonden. Ze dachten dat het vliegtuig na de oorlog direct was weggehaald. Er was namelijk niks aan de oppervlakte te zien.

Menselijke resten en munitie

Toch gingen vader en zoon nogmaals in het weiland zoeken met metaaldetectoren. Deze keer ging de detector wel af. Doordat het voorwerp te diep in de grond zat, werd de graafmachine van de buurman geleend. Op zes meter diepte vonden ze uiteindelijk het wrak van een vliegtuig. In het wrak vonden ze nog de resten van de piloot. Ook verschillende persoonlijke spullen zoals boeken en geld werden  gevonden. Omdat er ook nog munitie in het vliegtuig zat, hebben bomexperts deze direct verwijderd. De forensische politie doet onderzoek naar het skelet dat is gevonden. Wellicht zegt dit meer over de piloot en de crash. Ook zijn twee historici die gespecialiseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog ingeschakeld, net als de Deense autoriteiten en een museum die de spullen zolang bewaart.  


Bronnen:


Bbc.com: Messerschmitt found
Telegraph.co.uk: denmark messerschmitt
Afbeelding: Commons.wikimedia.org: MesserschmittMeer lezen
Tijdvakken
Landen