Geen foto

Veel archeologische vondsten gedaan in Kampen

De resten worden op 9 november tentoongesteld op de locatie.Het tweede gedeelte van de opgravingen op het terrein van het voormalige Myosotis in Kampen is sinds twee weken bezig. Archeologen hebben nu al een reeks ontdekkingen gedaan die door hen bijzonder worden genoemd.

“We hebben sporen gevonden van kostkoperswoningen,” aldus projectbegeleider Niels Bouma van het Archeologisch Diensten Centrum. “Dat zijn woningen van mensen die dicht bij het gasthuis, dat voorheen op deze plek stond, gingen wonen. Maar ook sporen van waterputten, afvalkuilen en beerputten. We hebben ook aardewerk uit de veertiende en vijftiende eeuw gevonden in de vorm van kannetjes en resten van potten.”

“Daarnaast hebben we botresten van onder andere runderen, schapen, geiten en eenden opgegraven. Dit zijn slachtresten.” De mooiste vondst volgens stadsarcheoloog Alexander Jager is de oude fundering van het Catharina Gasthuis. “Dat was een kleiner gasthuis dan het Sint Geertruidengasthuis. Uiteindelijk zijn die twee samengevoegd, maar de resten vinden we nu terug.”

Tijdelijke tentoonstelling

De opgravingen gebeuren in het kader van de bouw van nieuwbouwwoningen door deltaWonen. De sporen worden na de opgravingen gedocumenteerd en gedateerd. Daarna komen ze terecht in het gemeentelijk archeologisch depot. De grond zal dan weer dichtgegooid worden zodat de nieuwbouw kan beginnen. Archeoloog Jager geeft aan dat een tijdelijke expositie van de voorwerpen in de toekomst mogelijk is.

Vanwege de vondsten mag het bouwbedrijf nog een maand doorgraven. “We willen erachter komen hoe het er hier uitzag,”  aldus Jager. “Dit zal ons ook meer vertellen over de stadsplanning. Kampen heeft een heleboel raadsels, dit is één van de puzzelstukjes.” DeltaWonen houdt op woensdag 9 november een open dag op het terrein. Om 13:00 en 15:00 uur worden er rondleidingen gegeven.

Bron: De Stentor.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen