Utrecht 3000 jaar geleden al bewoond
Bij bouwwerkzaamheden in Utrecht zijn archeologen op een 3000 jaar oud houten vlechtwerk gestuit. De vondst van 38 meter lang en 1 meter breed stamt vermoedelijk uit de bronstijd. Volgens de gemeente is het daarmee een van de oudste bewoningssporen die ooit in Utrecht is gevonden.
Archeologen hebben gisteren in de gemeente Utrecht hebben een unieke ontdekking gedaan. Bij de bouw van een school in de Utrechtse wijk Hoograven ontdekten zij een vakkundig gemaakt houten vlechtwerk. Het geheel, dat bestaat uit dun gecultiveerd wilgenhout, is 1 meter breed en maar liefst 38 meter lang. De onderzoekers vermoedden dat de vondst vroeger mogelijk dienst heeft gedaan als visnet, aangezien Utrecht toen nog in het stroomgebied van de Rijn lag. Ze benadrukken echter dat nader onderzoek noodzakelijk is voordat er definitieve conclusies getrokken kunnen worden over de functie en de datering van het vlechtwerk.
Naast de overblijfselen uit de bronstijd troffen de archeologen ook de resten van een Romeinse weg aan. In de afgelopen jaren zijn in Utrecht al meer restanten van deze weg gevonden, die behoorde tot de Romeinse Limes. Overal langs de Rijn legden de Romeinen wegen en forten aan, om zo hun grens te beschermen tegen aanvallen van de Germanen. Bij de aanleg van deze projecten werden de bouwmaterialen soms van zeer ver aangevoerd, zo blijkt uit de opgravingen in Utrecht. Daar werd namelijk een dakpan gevonden die afkomstig was het fort in Xanten, een afstand van meer dan 100 kilometer. De gemeente Utrecht hoopt in de komende jaren nog meer van deze historische route zichtbaar te kunnen maken.
Bron: Gemeente Utrecht