Geen foto

Uniek beeld tweeling van Cleopatra gevonden

Beeld van de tweeling van Cleopatra (Bron Discovery News)Een Italiaanse egyptoloog heeft in een museum in Cairo een beeld teruggevonden van de tweeling van Cleopatra die zij samen met Marcus Antonius kreeg. Het is voor het eerst dat historici een idee krijgen hoe Alexander Helios en Cleopatra Serene II er ooit uitzagen.

“Het beeld toont twee naakte kinderen, een jongen en een meisje, van identieke grootte, omringd door twee slangen. Elk figuur heeft één arm over de schouder van de ander, terwijl de andere hand een slang vastgrijpt”, aldus de Italiaanse egyptoloog Guiseppina Capriotti. Hij ontdekte de sculptuur in het depot van een museum in Cairo, dat het al sinds 1918 in haar collectie had.

Capriotti identificeerde de twee kinderen als Alexander Helios en Cleopatra Selene II, de tweeling van Marcus Antonius en Cleopatra. Het viel hem namelijk op dat de jongen een zonneschijf boven zijn hoofd had, terwijl er boven het meisje een maanvorm te zien is. Vermoedelijk zijn dit verwijzingen naar de bijnamen ‘Helios’ (zon) en ‘Selene’ (maan), die de twee kinderen kregen na hun erkenning door Marcus Antonius.

 “Helaas zijn de gezichten niet goed bewaard gebleven, maar we kunnen zien dat de jongen krullend haar had met een vlecht erin, typisch voor Egyptische kinderen,” aldus Capriotti. Bovendien is het haar van het meisje is “een zogeheten melonenfrisur (meloenenkapsel), een haarstijl die vaak in verband wordt gebracht met Cleopatra”, zo stelt de Italiaan.

Zie ook het bericht op IsGeschiedenis over het historische verhaal van de vier kinderen van Cleopatra.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's