Geen foto

UNESCO draagt bij aan restauratie Pompeii

Vlag van UNESCOExperts van UNESCO gaan de Italiaanse overheid binnenkort helpen met de restauratie van Pompeii. De samenwerking tussen de twee partijen werd gisteren officieel bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Parijs. Het gaat om een “complexe onderneming”, aldus assistent directeur-generaal van UNESCO Francesco Bandarin.

De overeenkomst tussen UNESCO en Italië komt precies één maand na de bekendmaking dat de Europese Unie 105 miljoen euro beschikbaar stelt voor de restauratie van Pompeii. Al geruime tijd is er veel kritiek op het Italiaanse ministerie van Cultuur, dat ondanks grote investeringen er maar niet in slaagt de antieke stad goed te conserveren. In de afgelopen jaren zijn er al meerdere gebouwen en een deel van de stadsmuur van Pompeii ingestort als gevolg van slecht onderhoud.

Advies

Een waterweg in PompeiiIn het samenwerkingsverdrag is nu vastgelegd dat experts van UNESCO de Italiaanse overheid gaan adviseren bij het conserveren van de resten. Italië blijft overigens nog wel zelf verantwoordelijk voor het financiële aspect van de restauratiewerkzaamheden. “Deze overeenkomst is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen UNESCO en Italië voor het behoud van het werelderfgoed”, aldus Francesco Bandarin. Pompeii maakt al sinds 1997 onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het verdrag voorziet in een samenwerking van minstens negen maanden, een periode die mogelijk later nog verlengd wordt.

Bron: UNESCO

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's