Twee vermiste B-25 bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

In de Grote Oceaan, voor de kust van Papoea Nieuw Guinea zijn twee vermiste bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) gevonden door een onderwater robot. De robot werd gebruikt door een groep wetenschappers die in de Grote Oceaan oorlogswrakken opzoekt. Hiermee hopen de wetenschappers Amerikaanse soldaten op te sporen en een passende rustplaats te geven.

Vliegtuigwrakken

Uit historische bronnen blijkt dat de twee vliegtuigen zijn neergeschoten in gevechten tijdens de oorlog. Een van de B25 had zes bemanningsleden aan boord, die allemaal zijn opgekomen. De andere bommenwerper had ook zes bemanningsleden, waarvan er vijf de crash hebben overleefd en gevangen zijn genomen door de Japanners. De vliegtuigen zijn door de klap met het water erg beschadigd geraakt, waardoor het voor onderzoekers lastig was om de vliegtuigen te identificeren. Doordat de vliegtuigen ook nog zeventig jaar in het water hebben gelegen, zijn ze aangetast door erosie en bedekt met koraal. Daardoor waren ze nog door niemand ontdekt, ook niet door lokale duikers.

B-25 bommenwerpers

De B-25 bommenwerpers waren een van de meest ontwikkelde vliegtuigen van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vooral ingezet in het Pacifische gebied.  Daar werden ze ingezet om bommen te gooien maar de vliegtuigen werden ook ingezet om foto’s te nemen en op verkenningstocht te gaan. De vliegtuigwrakken die nu zijn gevonden lagen bij Papoea Nieuw Guinea. Dit land was van januari 1942 tot augustus 1945 betrokken bij de oorlog in de Pacific. In de wrakken zijn ook menselijke resten gevonden.

Project Recover

Als onderdeel van Project Recover, hebben de onderzoekers de vliegtuigen gevonden aan de hand van oude militaire foto’s en interviews met veteranen en lokale bewoners. Toen ze uiteindelijk een locatie van 10km2 hadden uitgezet in de oceaan, gebruikten de onderzoekers sonartechnologie en onderwaterrobots om de vliegtuigen te vinden. Deze twee vliegtuigen waren de zesde vondst van het project, dat in 2012 startte. Het project wil zo veel mogelijk Amerikaanse soldaten terug vinden zodat de families weten wat er met hun familieleden is gebeurd. Nu zijn nog 73.000 Amerikaanse burgers en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog vermist. Deze liggen niet alleen op de zeebodem maar ook op Europese slagvelden en oorlogsgraven.Bronnen:

Livescience.com: Project Recover
Livescience.com: Missing WWII bomber planes
Delawareonline.com: wwii bombers


Afbeelding:

Wikipedia.org: B-25

Meer lezen