Geen foto

Twee nieuwe publicaties over Romeinse begraafplaatsen in Nijmegen

Auteurs Dé Steures en Annelies Koster met hun publicatie.Op 25 april zijn in Museum Het Valkhof twee Engelstalige boeken over de Romeinse grafvelden in Nijmegen gepresenteerd aan de Nijmeegse wethouder van Cultuurhistorie mevrouw Hannie Kunst. The Cemetery of Noviomagus and the Wealthy Burials of the Municipal Elite brengt de opgravingen in beeld van het grafveld van Noviomagus, in het huidige Nijmegen-West. In het boek The Late Roman Cemeteries of Nijmegen. Stray Finds and Excavations worden de opgravingen vanaf 1947 tot 1983 en alle losse vondsten uit de laat-Romeinse grafvelden vanaf de 17de eeuw tot 1963 gepubliceerd.

De begraafplaats van Noviomagus

De begraafplaats van de stad Noviomagus, in het huidige Nijmegen-west, is het grootste Romeinse grafveld van Nederland. Een belangrijk deel ervan werd tussen 1981 en 1983 blootgelegd door de afdeling Provinciaal-Romeinse archeologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Enkele graven daaruit behoren tot de rijkste van West-Europa door de talrijke bijgaven van aardewerk, bijzonder glaswerk, bronzen en ijzeren vaatwerk, toiletgerei, meubilair, wapens, schrijfgerei, sieraden, kostbaar textiel met gouddraad en uit barnsteen en bergkristal gesneden beeldjes.

Laat Romeinse grafvelden van Nijmegen

Marijke Brouwer overhandigt de publicatie aan Hannie Kunst.Nijmegen kent een tweetal begraafplaatsen uit de 4de eeuw waar in de afgelopen jaren veel archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Door de grote hoeveelheid werk die met de uitwerking hiervan gemoeid is, kon dit onderzoek nog niet wetenschappelijk worden gepresenteerd. Bovendien waren de resultaten van het oude onderzoek in deze grafvelden ook nog niet wetenschappelijk uitgewerkt. Het boek van Dé Steures vult deze laatste lacune nu op: de resultaten van de opgravingen vanaf 1947 tot 1983 en bovendien alle losse vondsten uit de laat Romeinse grafvelden vanaf de 17de eeuw tot 1963 worden hierin gepubliceerd en geïnterpreteerd.

Over de auteurs

Annelies Koster is sinds 1988 conservator archeologie in Museum G.M. Kam en in Museum Het Valkhof. Zij promoveerde in 2010 aan de Radboud Universiteit op het proefschrift “Het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite”. Sinds twee jaar is zij hoofd collecties en educatie in Museum Het Valkhof.

Dé Steures is archeoloog en leraar klassieke talen in Lisse. Hij promoveerde in 1988 op het grafveld van Monte Finocchito op Sicilië en werkt aan de publicatie van een hellenistisch votiefdepot in Satricum, Italië.

De boeken zijn te koop in de museumwinkel van Museum Het Valkhof voor € 49,95 per stuk en kunnen worden besteld via email: m.hendrikse@museumhetvalkhof.nl.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's