Angkor Wat Henri Mouhot

Twee meter hoog beeld gevonden bij Angkor Wat

Angkor Wat Henri MouhotBij opgravingen in Cambodja is een twee meter hoog beeld uit de periode van het Khmer-rijk opgegraven. Het beeld komt waarschijnlijk uit een ziekenhuis dat bij het beroemde tempelcomplex Angkor Wat hoorde. Het gebied is met meer dan duizend tempels het grootste religieuze monument ter wereld.

Geschiedenis van Angkor

Angkor (of Yaśodharapura) was de hoofdstad van het Khmer-rijk (9e - 15e eeuw). Mede dankzij een ingenieus hydraulisch systeem kon water opgeslagen en verspreid worden over de oude stad, die op dat moment de grootste ter wereld was. Over het precieze inwoneraantal zijn deskundigen het niet eens maar wellicht waren dit er meer dan een miljoen. In de twaalfde eeuw begon koning Suryavarman II met de bouw van Angkor Wat, als prestigieuze hindoeïstische staatstempel en mausoleum voor zichzelf. Het tempelcomplex stonden door een goede infrastructuur in verbinding met een regio van minstens duizend vierkante kilometer. Tegen het einde van de twaalfde eeuw nam het boeddhisme de plaats van het hindoeïsme in.

Het gevonden standbeeld

Het standbeeld is de beste vondst sinds de twee Boeddhabeelden uit 2011, aldus Long Kosal, woordvoerder van de instelling die verantwoordelijk is voor het beheer van het complex. Hoewel de armen en benen zijn afgebroken, verkeert het beeld verder in goede staat. Waarschijnlijk diende het beeld als symbolische bewaker van het ziekenhuis dat bij het Angkor Wat complex hoorde. In de 12e eeuw herstelde koning Jayavarman VII het in crisis verkerende Khmer-rijk. Onder zijn bewind werd ook het Angkor Wat complex uitgebreid, hoewel hij zijn hoofdstad verplaatste naar het noorden.

Grafrovers en de Mahendraparvata

In 2012 bevestigden laserscans vanuit de lucht het bestaan van Mahendraparvata, een door aarde en oerwoud overgroeide stad, stammend uit dezelfde periode als Angkor. De hoop en verwachting is dat Mahendraparvata nog niet bezocht is door schatrovers. Gedurende de Franse koloniale overheersing en de Rode Khmer periode (1975-79) werden veel standbeelden en andere schatten geroofd. Aangezien Mahendraparvata nog nauwelijks opgegraven is en bovendien moeilijk te bereiken, is de kans groot artefacten in authentieke staat terug te vinden.

Bronnen:

https://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl/2017/07/nearly-two-metre-tall-ancient-statue.html#ZQo8Hr0ikDJ1Ytmo.97

Freeman, M. en C. Jacques (1999) Ancient Angkor. (River Books)

Afbeelding:
By Henri Mouhot (May 15, 1826 — November 10, 1861) (mybook) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's