Twaalf lichamen uit reliekkisten opgegraven in Maaseik

In Maaseik zijn restanten van zeker twaalf mensen gevonden in reliekkisten van de heilige Harlindis en Relindis. Dit gebeurde tijdens een opgraving in de Sint-Catharinakerk in Maaseik.

Vondsten uit reliekkisten

Harlindis en Relindis waren twee heilige gezusters die zich hard maakten voor de verspreiding van het christendom. Dit deden ze in de Merovingische periode, tussen de vijfde en achtste eeuw. In hun reliekkisten werden de resten van twaalf mensen gevonden, die allen tussen de Romeinse tijd en late middeleeuwen hebben geleefd. Ook vonden de archeologen er stukken textiel, geitenkeutels en één pruimenpit.

Harlindis en Relindis eerder opgegraven

De geitenkeutels en pruimenpit waren de doorbraak voor het onderzoek naar de graven. Zonder deze voorwerpen in de reliekkist konden de onderzoekers namelijk niet weten of de botten al eerder opgegraven waren. De oorsprong van de pit en keutels bleek ook in de achtste eeuw te liggen. Hiermee werd duidelijk dat de botten toen al werden opgegraven en vereerd.

De zusters Harlindis en Relindis

Harlindis en Relindis waren zussen van Frankische adel, geboren in de zevende eeuw in het huidige Maaseik. Ze kwamen uit een familie van overtuigd christenen, wat in hun geboortestreek nog vrij nieuw was. Ze lieten zich hier niet door weerhouden en besloten zelf een zusterklooster te bouwen. Ze waren tenslotte zelf opgegroeid het zusterklooster van Valenciennes. Ondanks dat arbeid als iets voor slaven werd beschouwd, hebben de gezusters zelf de stenen gesjouwd. Ze lieten zich hierin inspireren door Jezus' eenvoud.

Nader onderzoek

Het onderzoek zal voortgezet worden om meer te achterhalen over het levensverhaal van de heilige Harlindis en Relindis.

Bronnen:

nieuwsblad.be Opgravingcommons.wikimedia.org Sint-Catharinakerk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen