Topvondst: de piramides van Meroë
In 1821 ontdekte de Fransman Frédéric Cailliaud tijdens het onderzoeken van mineralen in het huidige Soedan de ruïnes van de stad Meroë. De eerste archeologische 'werkzaamheden' werden gedaan door de Italiaan Giuseppe Ferlini. Op deze locatie alleen staan vandaag de dag nog zo'n 200 piramides.
Meroë
Meroë was een van de belangrijkste steden van het Koesjitische rijk. De stad maakte lange tijd deel uit van het oude Egyptische rijk. Dat valt onder andere ook terug te zien in de architectuur van de Koesjieten. Omdat Meroë op het kruispunt van verschillende handelsroutes lag, kon de stad uitgroeien tot een enorme stad vol pracht en praal. Zelfs Herodotus schreef in 430 v. Chr. over deze bijzondere stad. Omdat het schrift dat de Koesjiten gebruikten nog niet door wetenschappers kan worden vertaald, is het lastig om erachter te komen hoe de stad precies zo groot is geworden.
De Piramides van Meroë
De zogenoemde Nubische piramides waren direct gebaseerd op de enorme piramides die de Egyptische Farao's voor zichzelf lieten bouwen. Zo waren ook deze piramides bestemd als grafkamers uitsluitend bestemd voor de Koesjitische adel. Zij werden na hun dood, net als de Egyptenaren, begraven met waardevolle bezittingen die zij in het volgende leven nodig zouden hebben. Dat de doden in deze piramides werden begraven wist ook Giuseppe Ferlini, want in zeer korte tijd vernietigde hij zo'n 40 piramides met buskruit op zoek naar de rijkdommen van de Koesjitische adel.
Het huidige Meroë
Vandaag de dag is het niet zo gemakkelijk om met eigen ogen een blik te kunnen werpen op de piramides van Meroë. Door het conflict in Soedan is het momenteel niet ongevaarlijk in het gebied, maar wanneer het negatieve reisadvies ooit zal worden opgeheven wacht in Sudan een mystiek landschap met unieke piramides zoals ze nergens anders op aarde te vinden zijn.
Bronnen:
Ancient.eu: Meroe
Archaeology.org: Meroe Nubia
Roger-pearse.com: Giuseppe Ferlini
Wikipedia.org: Koesj
Afbeelding:
Wikimedia Commons: Sudan Meroe Pyramids