Tombe voor faraoschepen blootgelegd in Egypte

Archeologen hebben in Egypte een tombe blootgelegd voor een koninklijk faraoschip. De boot, met daarin vermoedelijk een farao, werd 4000 jaar geleden begraven in een tombe. Dat meldt archeoloog Josep Wegner in een rapport.

Structuur van de tombe

In 1901 was de structuur van de tombe al bekend bij een Britse archeoloog en onlangs is de tombe in Abydos blootgelegd door archeologen van de University of Pennsylvania. De tombe ligt vlakbij het grafcomplex Senoeseret III Khakhaure, een farao van de twaalfde dynastie. De muren van de tombe, die ruim twintig meter lang is en vier meter breed, staan vol met meer dan 120 tekeningen van boten.

Boot in tombe geplunderd

Archeologen vermoeden dat er in de tombe een grote houten boot begraven lag. De boot zou gebruikt zijn als ritueel bij een koninklijke begrafenis. In de tombe werden enkele rotte stukken hout gevonden. De boot is waarschijnlijk eerder al geplunderd. Omdat de boot voor de farao was, gaat het vermoedelijk om een boot van duur cederhout.

Begrafenis van Farao Senoeseret III

Farao Senoeseret III zou meerdere graven hebben gehad, maar volgens aanwijzingen van Wegner uit 2009 ligt de farao in Abydos begraven. Het graf van Senoeseret III zou liggen op een begraafplaats waar ook andere farao's liggen die al gevonden zijn. Wel stierf de farao vermoedelijk op een andere plek en werd hij via de Nijl naar Abydos vervoerd. Het schip zou in de tombe geplaatst zijn, waarna deelnemers aan de begrafenis als eerbetoon boottekeningen op de muur achterlieten.

Bronnen
nationalgeographic.nl Tombe voor schepen gevonden
onlinelibrary.wiley.com Rapport Tombe

Afbeeldingen
commons.wikimedia.org Tombe

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's