Geen foto

Tombe van gladiator wordt herbegraven

De tombe van generaal Marcus Nonius Macrinus wordt weer begraven. Een groot marmeren monument van Marcus Nonius Macrinus, een Romeinse generaal die hoogstwaarschijnlijk de inspiratie vormde voor de film Gladiator met Russell Crowe, wordt vanwege een gebrek aan financiële middelen weer begraven, vier jaar nadat de tombe werd blootgelegd.

Marcus Nonius Macrinus was een generaal en consul en heeft in zijn tijd talloze militaire overwinningen in de wacht gesleept voor keizer Antoninus Pius (138 - 161 na Christus) en keizer Marcus Aurelius (161 - 180 na Christus). Zijn tombe werd in 2008 opgegraven aan de oever van de Tiber. De vondst werd onthaald als “het belangrijkste historische Romeinse monument dat sinds 20 tot 30 jaar aan het licht is gekomen”.

De tombe zelf is eeuwen geleden ingestort door overstromingen, maar de marmeren zuilen en decoraties zijn nog perfect behouden gebleven door de modder van de Tiber. Aanvankelijk wilde de gemeente van Rome de tombe reconstrueren als het middelpunt van een nieuw archeologisch park, maar dat plan kwam te vervallen door een te klein budget en het ontbreken van sponsors.

“Het is een pijnlijke keuze, maar we kunnen niet het risico lopen het monument te verliezen,” aldus Mariarosaria Barbera, de archeologische opzichter van Rome. “Het marmer zal niet nog een winter kunnen weerstaan, dus we moeten de vindplaats begraven om hem te behouden. We hopen dat dit een tijdelijke oplossing is.”

Gladiator

De tombe van generaal Marcus Nonius Macrinus wordt weer begraven. Macrinus werd geboren in Brescia in 138 na Christus en was één van Marcus Aurelius’ favoriete generaals. Men gelooft dat regisseur Ridley Scott het fictieve personage Maximus Decimus Meridius  van de film Gladiator heeft gebaseerd op Macrinus. Maximus was ook een generaal en favoriet van Aurelius, hoewel hij verraden werd en als slaaf gedwongen werd gladiatorgevechten aan te gaan. Macrinus was echter een rijke en bekende man tot aan het einde van zijn dagen.

Bron: Discovery News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's