graftombe egyptische generaal

Een reliëf uit het graf.

Egyptisch ministerie van oudheden

Tombe van Egyptische generaal ontdekt in Sakkara

In Sakkara, in Egypte, is de graftombe gevonden van een Egyptische generaal uit de tijd van Ramses II. De vondst van de tombe van generaal Iwrhya werd door het Egyptische Ministerie van Oudheden bekend gemaakt op Facebook. De tombe is nog niet helemaal uitgegraven, maar de eerste vondsten zijn veelbelovend.

Generaal onder Seti I en Ramses II

Mummies hebben de archeologen nog niet gevonden, maar de eerste vondsten zijn interessant. Op basis van de eerste inscripties die gevonden zijn, hebben archeologen kunnen achterhalen dat het draait om het graf van generaal Iwrhya. Hij begon zijn militaire carrière onder de heerschappij van farao Seti I, en die carrière kon voortzetten onder de heerschappij van Ramses II. In de inscripties worden ook zijn zoon en kleinzoon vermeld. Daarom vermoeden archeologen dat het draait om een familiegraf, maar zolang er geen menselijke overblijfselen zijn gevonden, blijft dat nog giswerk. Ook de afkomst van de generaal is nog een raadsel. Er zijn aanwijzingen dat hij misschien wel van buitenlandse komaf was.

Het graf voldoet aan de standaarden van die tijd. Een voorkamer, daarna een kamer met beelden met aan weerszijden meer opslagkamers. Daarna een kamer met zuilengalerij met meerdere kamers eromheen. Die laatsten zijn nog niet uitgewerkt.

Unieke reliëfs

Op de muren zijn verschillende reliëfs gevonden die meer informatie prijsgeven over het leven van generaal Iwrhya. Daarbij gaat het niet alleen over zijn veldtochten, maar ook over zijn contacten met buitenlandse mogendheden. Zo zijn er afbeeldingen van schepen met Kanaänitische wijn die aanleggen. Uniek is een afbeelding waarop de muren die de oostgrens van het Egyptische rijk vormden, staan afgebeeld. De enige andere bekende afbeelding daarvan is teruggevonden op een muur in de tempel van Karnak, maar dat de muren hebben bestaan is aangetoond in een eerdere opgraving bij de opgravingssite Tell Heboua I en II.

Meer onderzoek

Archeologen hopen dat verder onderzoek meer informatie over generaal oplevert. Ook moet de grafkamer nog open gemaakt worden. Dan wordt er ook meer duidelijk over de afkomst van de generaal.

Sakkara is ook de plek waar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sinds 1975 meewerkt aan opgravingen. Daar werden de graven van Maya en Merit gevonden.

Bron en afbeelding:

Egyptisch Ministerie van Oudheden via Facebook

Meer lezen