Egyptische tombe uit de derde dynastie

Tombe uit mysterieuze regeerperiode Egyptische koning Kha-Ba gevonden

Egyptische tombe uit de derde dynastieIn Caïro (Egypte) hebben archeologen een tombe gevonden die gewijd is aan de Egyptische koning Kha-Ba. Nooit eerder werd er een tombe gevonden die afkomstig was uit deze mysterieuze periode.  

Kha-ba was de vierde farao van de derde dynastie in Egypte,  die duurde van 2707 voor Christus tot 2639 voor Christus. Ook de beroemde farao Djoser regeerde in deze dynastie; twee regeerperioden voor Kha-Ba. Kha-Ba wordt ook wel Chaba of Mesochris genoemd.

De mysterieuze Derde Dynastie

Over de Derde Dynastie is tot op heden nog zeer weinig bekend. Voornamelijk over de periode vanaf Kha-Ba tot het eind van de dynastie bestaat nog veel onzekerheid. Ten einde van de Derde Dynastie had Egypte zich ontwikkeld tot een gecentraliseerde staat, waarin onder andere kunst en architectuur hun klassieke vorm bereikten.

De opgraving

De tombe is gevonden in Quweisna, in de Nijldelta van Egypte. Het is gemaakt van stenen gevormd uit modder. Nooit eerder werd er een tombe gevonden die gewijd was aan koning Kha-Ba.

In Quweisna zijn tot nu toe voornamelijk Grieks-Romeinse tombes gevonden. Mogelijk is nu te onderzoeken in hoeverre de Grieks-Romeinse begrafenisrituelen beïnvloed zijn door Oud-Egyptische rituelen. Verder onderzoek naar de tombe kan tevens inzicht geven in het regionale administratiesysteem en de regeerperiode van farao Kha-Ba.

 

Bronnen:

-www.plenglish.com
-www.english.ahram.org

Afbeelding:

Door Miguel Hermoso Cuesta (Eigen werk) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Landen

Thema's