Tombe met muurschilderingen gevonden in China

In de stad Datong in het noorden van China is een duizend jaar oude tombe gevonden.  De tombe is versierd met meerdere muurschilderingen. De ingang van de tombe is na de bouw afgesloten door stenen. Archeologen hebben een gat moeten maken in het plafond om naar binnen te kunnen komen.

Muurschilderingen

Op de muurschilderingen in de tombe lijkt een huiselijk tafereel afgebeeld. Zo staan er bedienden, kraanvogels en verschillende kledingstukken afgebeeld op de wand. De kleren hebben veel verschillende kleuren. Deze kleuren waren in die tijd moeilijk te maken en de muur is dan ook rijk beschilderd.  Ook is er een tafel afgebeeld waar spullen zoals hoeden en haarpinnen zijn afgebeeld.

Vondsten in de tombe

Het team van de Datong Municipal Institute of Archaeology heeft verder in de tombe onder andere gecremeerde resten gevonden van mensen. Ze waren bewaard in een urn in het midden van de tombe. Voor alsnog zijn er geen teksten of letters gevonden. Archeologen denken dat de tombe behoorde aan getrouwd stel. Waarschijnlijk dateert de tombe uit de tijd van de Liao Dynastie (907-1125 n.Chr.).

De Liao Dynastie

Deze dynastie was groot in het noorden van China, Mongolië en delen van Rusland. In andere tombes van deze dynastie die zijn gevonden werden mensen begraven. Ook in deze tombes waren de muren beschilderd. Zo werd er in 2014 nog een tombe ontdekt met schilderingen van sterren en dieren. De archeologen hopen met deze vondst meer te weten te komen over de Liao Dynastie.


Bronnen:


Livescience.com: Ancient tomb 
Wikipedia.org: Liao Dynastie


Afbeelding:

Wikipedia.org: Datong

Meer lezen
Landen