Tombe gevonden bij Stonehenge steengroeve
Archeologen hebben na een recente opgraving mogelijk de tombe van de makers van het Britse megalithische monument Stonehenge gevonden. Hoewel aanwezige menselijke resten waarschijnlijk eerder al verwijderd zijn, is er wel organisch materiaal gevonden wat onderzoekers kunnen gebruiken om te dateren.
Deze neolithische tombe is bij de Carn Menyn locatie in Wales gevonden en is eerder leeggeroofd. Na een precisie opgraving werd er naast de tombe ook nog een henge-achtig monument gevonden.
De archeologen geloven dat dit een verbinding vormt tussen de opgravinglocatie en Stonehenge zelf. In de overblijfselen van het ceremonieel monument zijn namelijk een aantal staande stenen geplaatst. Dit wijst op een duidelijk architecturaal verband tussen de staande stenen van Stonehenge en het recentelijk gevonden henge-achtige monument.
De tombe, een Clava cairn - een bepaald type graf uit het neolithicum - was over deze nieuwe henge geplaatst. Het wordt geloofd dat de ‘bluestones’, de benaming voor de verscheidene stenen die gebruikt zijn voor de bouw van Stonehenge, op deze plaats zijn opgeslagen voordat ze 240 kilometer verder werden gedragen naar de locatie van het bekende monument. Waarom dit werd gedaan is nog onduidelijk voor de archeologen.
“Het belangrijke is dat we een ceremonieel monument hebben dat vroeger is gebouwd dan de tombe,” aldus professor Geoff Wainwright, één van de leidende experts van de opgraving. “We hebben hier duidelijk een erg belangrijk persoon die misschien verantwoordelijk was voor aandrang om deze stenen te laten transporteren.”
“Het kan direct vergeleken worden met de eerste Stonehenge, dus voor de allereerste keer hebben we een directe link tussen Carn Menyn - waar de bluestones vandaan kwamen - en Stonehenge, in de vorm van dit ceremoniële monument.”
Bron: BBC News