Archeoloog Howard Carter bij de sarcofaag van Toetanchamon

Toetanchamon kwam niet om in de strijd

Archeoloog Howard Carter bij de sarcofaag van ToetanchamonEen ‘virtuele’ autopsie van het lichaam van Toetanchamon, voor een documentaire over de farao, heeft nieuwe inzichten naar boven gebracht over zijn leven en dood. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat Toetanchamon niet kan zijn omgekomen tijdens races met een strijdwagen en ook niet op andere wijze is vermoord. Zijn fysieke gesteldheid liet dat niet toe.

Bloedverwanten

Na onderzoek van meer dan tweeduizend computerscans en het DNA van de farao, hebben de onderzoekers geconcludeerd dat de ouders van Toetanchamon broer en zus moeten zijn geweest. Dat de farao maar 19 jaar oud werd, kwam dus doordat werd geprobeerd om de koninklijke familienaam zo zuiver mogelijk te houden en niet vanwege de onrust in het land. Van Toetanchamon  is bekend dat ook hij getrouwd was met zijn halfzus.

Misvormingen

Uit onderzoek blijkt dat Toetanchamon een horrelvoet had en dat zijn enkel scheef naar binnen stond. Ditzelfde been was ook al eens gebroken. Ook zijn ruggengraat stond scheef. De stokken die in zijn graf gevonden zijn had hij dus nodig om te kunnen lopen. hoewel aanvankelijk werd gedacht dat het hier om een statussymbool ging. De zes strijdwagens die in het graf gevonden werden, waarvan gedacht werd dat hij deze zelf gebruikte, heeft hij dus ook nooit kunnen besturen.

Toetanchamon was eigenlijk geen belangrijke farao. Omdat zijn graf bij de vondst in 1922 nog zoveel kunstvoorwerpen bevatte, is hij tegenwoordig wel zeer bekend. De meeste andere graven waren in de loop der eeuwen immers allemaal leeggeroofd. Zondag 26 oktober zal de documentaire worden uitgezonden  op BBC one.

Bron: www.cnn.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's