Geen foto

Tochtstrip blijkt document uit 1771

In Amersfoort is een historisch document van Louise van Oranje gevonden.In Amersfoort is een stadhouderlijk document uit 1771 gevonden. Het strak opgerolde stuk papier werd jarenlang gebruikt als tochtstrip in de houten vloer van een woning in Amersfoort. In het document staat een lijst van bedragen die de regering elk jaar wilde geven als doopgeschenk aan prinses Louise, een dochter van stadhouder Willem V.

Het gevonden document in Amersfoort stamt uit de tijd dat Louise nauwelijks een jaar oud was. Waarschijnlijk was ze net gedoopt, en wilde de Nederlandse regering de band warm houden met de oudste dochter van de stadhouder. Vanaf maart dit jaar zijn de gevonden documenten in originele staat te zien in de studiezaal van het archief in Amersfoort.

Louise van Oranje (1770-1819) was het oudste kind van Willem V en Wilhelmina van Pruisen. Ze trouwde in 1790 met de zoon van de hertog van Brunswijk-Wolffenbütte, genaamd Karel Georg August. Ze woonde aan het Brunswijkse hof, maar moest naar Berlijn vluchtten tijdens de Franse Revolutie. Pas toen koning Willem de eerste vorst van de Nederlanden werd, keerde ze terug naar de lage landen.

Lees een uitgebreid artikel over Louise van Oranje op IsGeschiedenis.nl.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen