Tienjarige struikelt over fossiel

Een tienjarige jongen deed in Amerika een bijzondere vondst. Hij struikelde letterlijk over een fossiel van een stegomastodon. Experts van de New Mexico State University hebben het 1,2 miljoen jaar oude fossiel uitgegraven.

Jude Sparks was met zijn ouders een wandeltocht aan het maken in de Las Cruces woestijn, toen hij letterlijk over de onderkaak van de stegomastodon struikelde. Toen hij weer opkeek, bleek dat hij naast een slagtand was terecht gekomen. De familie Sparks nam contact op met de New Mexico State University.

Toestemming om te graven

Daarna kon nog niet meteen gegraven worden. Eerst moest er toestemming komen om op het land te mogen graven. De eigenaar van de grond wilde namelijk dat de vindplaats geheim bleef, om te voorkomen dat enthousiaste amateur-archeologen op eigen houtje het hele gebied op z'n kop zouden zetten.

Kwetsbare schedel

Nadat alle benodigde toestemmingen binnen waren, konden de experts van de universiteit aan de slag. Dat was nog niet eenvoudig. De fossielen zijn zeer kwetsbaar, met een kwast zouden ze letterlijk weggeborsteld kunnen zijn. Met behulp van speciale hardmakers konden de delen van de schedel worden uitgegraven. De familie die de schedel gevonden had, mocht bij de opgraving van 'hun' schedel aanwezig zijn.

De NMSU maakte een film over de bijzondere vondst

[video: https://www.youtube.com/watch?v=xv12xqHcIhw&feature=youtu.be]

Bij de New Mexico State University worden de delen van de schedel verder geconserveerd en bewaard. Als de studie naar de schedel klaar is, zal de schedel tentoon gesteld worden.

De stegomastodon was een slurfdier dat in het pleistoceen rondliep op de savannes in wat nu Noord Amerika is.

Bron: New Mexico State University

 

Meer lezen