Oudste mensen Tibetaans Hoogland

Op het Tibetaans Hoogland werden veel oude gereedschappen gevonden.

IVPP

Tibetaans Hoogland veel langer bewoond dan gedacht

Het Tibetaans Hoogland is al veel langer bewoond dan we tot nu toe dachten. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek dat is gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het gebied werd zo’n 30.000 tot 40.000 jaar geleden al bewoond.

Barre leefomstandigheden

Het Tibetaans Hoogland is niet een gebied waarvan je verwacht dat vroege mensen er snel zouden gaan wonen. De leefomstandigheden zijn er zwaar, nog altijd is het een van de meest dunbevolkte gebieden op onze planeet.

De tot nu toe oudste bekende sporen van activiteit van mensen of mensachtigen waren maximaal 11.700 jaar oud en werden gevonden aan de randen van het hoogland. Nu ontdekten archeologen resten van 30.000 tot 40.000 jaar oud in een gebied meer centraal op het Hoogland gelegen.

Hoogste sporen van vroege bewoning

Op de plek Nwya Devu 300 kilometer ten noordwesten van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, werden stenen gereedschappen gevonden. de gereedschappen zijn zo’n 30.000 tot 40.000 jaar oud, en zijn niet alleen de oudste sporen van menselijke aanwezigheid in Tibet, maar het zijn ook de hoogste paleolithische sporen van menselijke activiteit. Nooit eerder werden zulke oude menselijke sporen zo hoog boven zeeniveau aangetroffen. De vindplaats ligt ongeveer 4600 meter boven zeeniveau.

Onderzoek naar menselijk aanpassingsvermogen

Hoe vast de bewoning was, is moeilijk vast te stellen. Wel is op basis van de hoeveelheid vondsten en de dichtheid daarvan te zeggen dat de aanwezigheid van mensen of mensachtigen vrij structureel was. Dat is opmerkelijk, gezien de barre omstandigheden op die hoogte. Het gebied kent weinig neerslag, het is er koud en de lucht is ijl.

De vondst biedt archeologen een mogelijkheid om beter onderzoek te doen naar het menselijk aanpassingsvermogen, zowel anatomisch als mentaal.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bergwijzer.nl

Bron:

IVPP: New archaeological site revises human habitation timeline on Tibetan plateau

 

Meer lezen