Geen foto

Tentoonstelling Verlangen naar Mekka in het Rijksmuseum Volkenkunde

Mekka. Beeld van Muhammad Mahdi Karim via WikimediaVan 10 september 2013 tot en met 9 maart 2014 presenteert het Rijksmuseum Volkenkunde de tentoonstelling Verlangen naar Mekka – de reis van de pelgrim. De tentoonstelling laat voorwerpen, verhalen en reportages zien over de bedevaart naar Mekka. Het is voor het eerst dat er in Nederland een tentoonstelling van deze omvang is te zien over de indrukwekkende pelgrimstocht.

De tentoonstelling

De tentoonstelling is samengesteld door het Rijksmuseum Volkenkunde en het British Museum in Londen. Hierdoor bestaat de collectie uit meer dan tweehonderdvijftig unieke stukken die de informatie over de bedevaart naar Mekka verschaffen. Deze stukken zijn gemaakt door kunstenaars en vorsten die de pelgrimstocht als inspiratie namen. De collectie is afkomstig uit enkele van de beste Islamitische kunstcollecties ter wereld. Tijdens de tentoonstelling komen ook persoonlijke verhalen aan bod die een uniek persoonlijk inzicht bieden in de bedevaart.

De invloed van Mekka

Volgens het Rijksmuseum Volkenkunde zijn niet veel mensen zich bewust van de invloed van Mekka. Door middel van deze tentoonstelling hopen ze meer informatie te verschaffen over de bedevaart en de pelgrims. Op deze manier laten ze de bezoekers zien dat de bedevaart en de stad Mekka onderdelen zijn van onze geschiedenis en cultuur.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Rijksmuseum Volkenkunde.

Symposium ‘Global Interactions through Pilgrimage’

Om de bedevaart meer onder de aandacht te brengen wordt er op 28 en 29 november 2013 ook een academisch symposium georganiseerd. Op het symposium, genaamd ‘Global Interactions through Pilgrimage’, zijn verschillende binnenlandse en buitenlandse sprekers te beluisteren. Meer informatie over het programma is beschikbaar vanaf oktober 2013 op de website van het Rijksmuseum Volkenkunde.

Bron: Rijksmuseum Volkenkunde

Meer lezen
Thema's