Tentoonstelling Delfts Wit in Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling Delfts Wit in Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling Delfts Wit in Gemeentemuseum Den HaagDelfts Blauw wordt gezien als het toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. Toch heeft ook Delfts Wit een grote rol gespeeld in de Delftse aardewerknijverheid. Het Gemeentemuseum Den Haag vertoont vanaf 23 november 2013 tot en met 21 maart 2014 de tentoonstelling Delfts Wit met een groot aanbod aardewerk en stofontwerpen van de Haagse beeldend kunstenaar Christie van der Haak.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liet Nederland vanaf het begin van de zeventiende eeuw kennismaken met Oosters porselein. De exotische vormen van de creaties spraken weliswaar tot de verbeelding, slechts de welgestelde burgers konden het zich veroorloven deze producten aan te schaffen. De Delftse aardewerkindustrie zag dit als een uitdaging en creëerde een verfijnd alternatief voor het echte (export)porselein.

Tentoonstelling Delfts Wit

In de tentoonstelling Delfts Wit in wordt onder meer ingegaan op de functie van wit Delfts aardewerk, zijn plaats in het Hollandse interieur en de wijze waarop Delfts Wit zich tot Delfts Blauw verhoudt. Daarnaast probeert de tentoonstelling een antwoord te geven op de vraag of al het Delfts Wit daadwerkelijk in Delft is vervaardigd.

De collectie aardewerk - aangevuld met een groot aantal particuliere bruiklenen - wordt gepresenteerd in een installatie van kunstenaar Christie van der Haak in samenwerking met Asmir Ademagic. De Christie van der Haak Collection bestaat uit rijke stoffen voor stoffering, wandbespanning en gordijnen. Deze collectie wordt ook op de tentoonstelling gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie op de website van Gemeentemuseum Den Haag.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen