Tastbaar bewijs van een Vikingaanval in Zutphen

Twintig jaar geleden werd een bijzonder skelet gevonden in Zutphen. De overblijfselen behoorden namelijk toe aan een vrouw die om het leven kwam tijdens een Vikingaanval. De vondst maakte haar verhaal onderdeel van de wereldgeschiedenis. Zaterdag 10 oktober kan het publiek kennis maken met dit Vikingslachtoffer in het Stedelijk Museum van Zutphen.

Tastbaar bewijs

Maandag 5 oktober kwam ze voor het eerst op televisie. Haar skelet ligt in een vitrine, ze ligt er nog net zo bij als ze twintig jaar geleden is gevonden. De overblijfselen van de vrouw werden door archeologen gevonden bij de bouw van het stadhuis. Zij en de andere skeletten die toen zijn gevonden, zijn het eerste tastbare bewijs van een aanval van de Vikingen.

Handel en geweld

De Vikingen staan bekend als een gewelddadig volk. Toch was dood en verderf zaaien niet het enige wat ze kwamen doen. De Vikingen waren ambachtsmensen en handelaren. Steden in Europa kwamen tot bloei omdat de Vikingen er handel dreven. Tot halverwege de negende eeuw was Dorestad een van de belangrijke handelsplaatsen in West-Europa waarna Tiel het stokje overnam .

Vikingaanvallen

In de late negende eeuw werd Zutphen geteisterd door Vikingaanvallen. Volgens stadsarcheoloog Michel Groothedde legden de overlevenden van de aanvallen op Zutphen de eerste omwalling van hun stad aan. Zo was de stad beschermd tegen vijandelijke aanvallen en kon het uitgroeien tot een machtig centrum. In het midden van de elfde eeuw was er in Zutphen zelfs enige tijd een vorstelijke residentie.

Het publiek krijgt de unieke kans om kennis te maken met het Vikingslachtoffer. Zaterdag 10 oktober is de vrouw te zien in het Stedelijk Museum van Zutphen.

Afbeelding door: Briangotts [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org

www.omroepgelderland.nl/nieuws/2
nl.wikipedia.org/

Meer lezen
Landen