Geen foto

Tablet met eeuwenoude vloek gevonden in Jeruzalem

Tablet met eeuwenoude vloek gevonden in Jeruzalem.Archeologen van de Israel Antiquities Authority hebben in Jeruzalem een tablet gevonden waar een tekst op staat waarin iemand vervloekt wordt. Het tablet is 1.700 jaar oud en werd gevonden in een ingestort Romeins herenhuis in Israël. De vloek had waarschijnlijk iets te maken met een rechtszaak.

Romeins herenhuis

De opgravingen werden gedaan in een gebied dat bekend staat als City of David waar al minstens 6000 jaar mensen wonen. Hier vonden de archeologen resten van een ingestort Romeins herenhuis dat in gebruik was van eind derde eeuw tot 363 na Christus, toen het instortte door een reeks aardbevingen. In dit ingestorte huis werd het tablet gevonden.

Vloek

Op het tablet staat een tekst in het Grieks waarin een vloek wordt uitgesproken. Een vrouw met de naam Kyrilla roept zes goden op om een vloek los te laten op een persoon met de naam Lennys. Kyrilla vraagt de goden of ze ervoor kunnen zorgen dat Lennys zichaan haar onderwerpt. Kyrilla en Lennys lijken personen te zijn geweest uit de Romeinse middenklasse of elite. De archeologen vermoeden dat de twee verwikkeld waren in een rechtszaak, omdat er in Cyprus soortgelijke tabletten zijn gevonden waarvan bekend is dat deze in rechtszaken gebruikt werden. Een professionele magiër heeft de vloek waarschijnlijk voor Kyrilla opgesteld.

Verschillende religies

In de vloek heeft Kyrilla gebruik gemaakt van elementen uit verschillende religies. Van de zes goden zijn er vier Grieks, een Babylonisch en een is afkomstig uit de Gnostiek, een religie die in verband staat met de eerste vorm van het Christendom. Ook werden er veel Hebreeuwse woorden gebruikt die linken naar het Jodendom. In het Romeinse herenhuis zijn ook nog andere artefacten gevonden zoals beeldjes en muurschilderingen.

Bron: Live Science

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's