Geen foto

Succesvol onderzoek aan scheepswrak bij Golf van Mexico

Fotorechten: NOAA Okeanos Explorer Program. In de Golf van Mexico hebben archeologen een scheepswrak van 200 jaar oud onderzocht. De restanten bevonden zich op ruim 1.200 meter diepte en lagen 321 kilometer van de kust . Het wrak was al in 2011 gespot en werd de afgelopen maand in opdracht van NOAA door wetenschappers nader bestudeerd.

De houten basis van het schip bleek grotendeels vergaan, maar de groengekleurde koperen platen die eens de bescherming van het schip vormden waren grotendeels intact. Zo was de vorm van het schip nog duidelijk zichtbaar.

In en rondom het wrak is een groot aantal voorwerpen aangetroffen. Er lagen keramieken borden welke dateren uit 1.800 tot 1.830 en een variëteit aan glazen flessen. Tevens werden er dozen gevuld met musketten aangetroffen en zelfs de zeldzame scheepsoven bleek nog aanwezig. Van dit soort ovens zijn er slechts een klein aantal teruggevonden. De vondsten doen vermoeden dat het schip 200 jaar geleden gezonken is, rond het midden van de 19e eeuw.

Naast het onderzoek aan dit schip werden in opdracht van NOAA door dezelfde wetenschappers ook nog vier andere scheepswrakken onderzocht. Deze schepen zijn al eerder onderzocht, maar de verhalen achter deze schepen zijn nog onbekend. Bij deze wrakken werden geen vondsten gedaan.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen