Geen foto

Stukje tempel terug naar Griekenland

PartheonMeer dan een halve eeuw geleden stak een toerist een stuk marmer, dat hij vond op de Akropolis, in zijn zak. Het Rijksmuseum van Oudheden overhandigt de steen morgen bij de opening van de tentoonstelling Corfu aan een delegatie van het Griekse Ministerie van Cultuur en Toerisme.

Bij een vakantie in Griekenland in de jaren ’50 had een Nederlandse toerist een stuk marmer van 15 bij 5 centimeter mee naar huis genomen. Hij had het gevonden op de Akropolis. Twee jaar geleden belde hij het Rijksmuseum van Oudheden met de vraag of zij er belangstelling voor hadden.

Wat de toerist niet wist, is dat het strafbaar is om archeologische gesteenten de grens over te nemen. Daarom mocht Ruurd Halbertsma, conservator van het museum, de vondst niet aannemen. ‘Zelfs het kleinste stukje antiek dat verwijderd wordt, doet ons Grieken pijn’, verklaarde de woordvoerder van de Griekse ambassade in Den Haag tegenover de Volkskrant.


Naar alle waarschijnlijkheid is het stuk Pentelisch marmer afkomstig van één van de beroemde tempels: Parthenon of Erechtheion. Het gaat waarschijnlijk om een hoekstuk van de bovenkant van een pilaar.

Het museum wachtte op een geschikt moment om de steen terug naar huis te brengen. Toen zij de huidige tentoonstelling over Corfu aan het plannen waren, grepen zij hun kans. Ze nodigden de Grieken uit voor een officiële overdracht, die morgen zal plaatsvinden.

Waarschijnlijk komt het stukje tempel in het Akropolis museum terecht. Volgens Halbertsma liggen er laden vol met stukken marmer zoals deze en zijn ze zeer nuttig voor wetenschappelijk onderzoek. Dat het marmer ooit in een tentoonstelling zal worden getoond lijkt hem echter niet waarschijnlijk.

Bron: Volkskrant

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's