Stuk kleurig textiel gevonden uit tijd van David en Salomo

In de Timnavallei in het zuiden van Israël is een kleurig stuk textiel gevonden. Het is het eerste aangetroffen stuk textiel dat vermoedelijk stamt uit de tijd van David en Salomo. De vondst zal meer inzicht bieden op het Edomietenvolk, dat destijds in de vallei werkte.

 De oude kopermijn in Timna was de plek waar ook koning Salomo zijn mijnen hield rond het jaar 1000 voor Christus. Dankzij de droge lucht in de mijn zijn er veel voorwerpen goed bewaard gebleven. Zo zijn er laatst unieke granen gevonden, die geplant kunnen worden waarna er wijn kan worden nagemaakt die 3000 jaar geleden ook gedronken werd door koning David.

Getalenteerde mijnwerkers

Koper was een belangrijke grondstof in die tijd. Mijnwerkers die in de mijn in Timna werkten waren waarschijnlijk slaven of gevangenen. Een getrainde en getalenteerde mijnwerker die wist hoe hij koper moest maken, werd op handen gedragen en had een hoge sociale status. Er werden dan ook transporten opgesteld naar de woestijn om voedsel, water en textiel te leveren zodat de befaamde makers van alle gemakken voorzien waren.

Edomieten

Dr. Erez Ben Yosef is ervan overtuigd dat zijn archeologisch team na deze vondst meer te weten kan komen over de modetrends van weleer. Daarnaast hopen ze meer te leren over de Edomieten, een nomadisch volk dat werkte in de Timnamijnen. Het soort textiel dat iemand droeg, stond in verband met zijn sociale status. Hoe beter iemand in het ambacht was, hoe luxer de stof om zijn lijf. Het gevonden stukje textiel van 5 x 5 cm heeft zeker allure: de manier van weven was complex én het had verschillende kleuren en ornamenten. Zo stelt dr. Orit Shamir: “Some of these fabrics resemble textiles only known from the Roman era.”

Bronnen:
www.aftau.org
wikimedia Timna copper mines 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen