Geen foto

Stonehenge vredesmonument op middelpunt van de aarde?

Stonehenge. Foto - Nyaa_birdies_perch Er wordt al eeuwen gespeculeerd over de functie van Stonehenge. Zo is het onder andere bestempeld als een astronomisch observatorium, een plaats voor heling en een tempel voor rituele offers. Een nieuw onderzoek suggereert dat het in de prehistorie diende als vredesmonument.

Een nieuwe studie door onderzoekers van vijf Britse universiteiten suggereert dat het prehistorische bouwwerk in de graafschap Wiltshire misschien is gebouwd ter vereniging van de westelijke- en de oostelijke bewoners van Groot-Brittannië, na een periode van strijd. Dit gebeurde omstreeks 3.000 tot 2.500 voor Christus. “Er ontstond toen één cultuur op het eiland,” aldus professor Mike Parker Pearson van de Sheffield Universiteit. “De huizen, het aardewerk en dergelijke begonnen er vanaf die tijd tussen de Schotse eilanden en de zuidkust hetzelfde uit te zien.”

“Het bouwen van Stonehenge was een enorme opgave, waarvoor de mankracht van duizenden mensen nodig was,” aldus Pearson. “De stenen moesten vanuit het westen van Wales naar Amesbury worden versleept en gevormd alvorens het monument te bouwen. Alleen al de benodigde samenwerking zal tot verbinding tussen de diverse bewoners hebben geleid.”

Het ‘Stonehenge Riverside Project’, dat naast Sheffield Universiteit werd uitgevoerd door de universiteiten van Manchester, Southhampton, Bournemouth en UCL, insinueert dat de Stonehenge-site voor de bouw van het monument al een speciale betekenis had. De twee paden die door de stenen heen lopen en gericht zijn naar de midzomer en midwinter zonsopgang, suggereren volgens de wetenschappers  dat de prehistorische Brit deze plaats zag als “het middelpunt van de aarde,” aldus Pearson.

Bron: Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken